- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Porady
- Sposób na zawsze ostre noże.
Sposób na zawsze ostre noże.
Opublikowano 8 lipca 2017Grzegorz Zientek
Tępy nóż to i kucharz niezadowolony. Jak za pomocą kamienia ostrzyć noże ?
Kuchnia, Ty i Twój …
Gdyby ktoś zadał Ci pytanie „O podstawowe narzędzie, bez którego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni to co byś odpowiedział?” – bo ja z całą pewnością wspomniałbym o NOŻU, z naciskiem na słowo OSTRY!
Jeśli i u Ciebie w domu znajduje się choć jedna osoba, która dba o ostrość tego narzędzia do pracy w kuchni, koniecznie odeślij ją do tego materiału.
Granitowa deska do krojenia, blat bądź nawet parapet i schody wykonane z kamienia naturalnego świetnie nadają się do naostrzenia noży !
Pewnie pomyślisz: „Zaraz, zaraz… mam pokroić i zniszczyć tak drogi blat, schody albo nawet tą ekskluzywną deskę ?”
Na szczęście nic z tych rzeczy…
Jak już nie raz wspominaliśmy granit jest materiałem twardszym od stali i dlatego świetnie nada się do naostrzenia noży, nie powodując przy tym uszkodzeń mechanicznych.
W jaki sposób przeprowadzić ostrzenie ?
Czynność jest dość prosta, wystarczy lekko zwilżyć powierzchnie granitu, ustawić ostrze pod niewielkim kątem (20-25 stopni) do powierzchni przy brzegu kamienia i płynnymi ruchami przyciągać do siebie, nie naciskając specjalnie mocno. Zabieg powtarzamy oczywiście również dla drugiej strony ostrza.
Stopień naostrzenia najlepiej sprawdzić na kartce papieru (nie na palcu !).
Jeśli mamy deskę do krojenia z kamienia lub np po prostu zwykły, nieobrobiony kawałek granitu to warto ostrzenie rozpocząć od spodniej – surowej strony kamienia. Strona ta jest bardziej chropowata i proces ostrzenia będzie przebiegał jeszcze sprawniej (ze względu na odpowiednie tarcie). Po kilku minutach „pocierania” ostrza sprawdzamy stopień naostrzenia krojąc kartkę w pionie i jeśli jest wystarczający to możemy jeszcze przejść do strony polerowanej kamienia. w celu wygładzenia naostrzonych krawędzi. Zupełnie tak jak w przypadku papierów ściernych o co raz to większej granulacji.
Warto zaznaczyć, że do czynności tej używamy materiałów bardzo twardych takich jak granit, labradoryt lub kwarc. Marmur również nada się do ostrzenia, ale niestety jest dużo bardziej podatny na zarysowanie ponieważ jest miększy. Dlatego odradzamy wykorzystywanie w ten sposób marmurowych parapetów.
I kto by pomyślał, że niepozorna deska do krojenia wykonana z kamienia naturalnego może być tak wielofunkcyjna i oprócz swojego standardowego przeznaczenia jakim jest krojenie i siekanie może być wykorzystana również do stawiania gorących naczyń, podawania przystawek, a nawet ostrzenia noży.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą w naszym sklepie internetowym.
Jesteśmy producentem produktów z kamienia naturalnego do kuchni (deski do krojenia z granitu, kamienie do grilla) i do wystroju wnętrz (stoliki i blaty marmurowe, podstawki pod figurki/głośniki stereo).
Przejdź do sklepu