- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Porady
- Przepis na włoską pizze
Przepis na włoską pizze
Opublikowano 8 lipca 2017Grzegorz Zientek
Szybki i skuteczny przepis na typowo włoską pizzę.
Fanem pizzy byłem od zawsze, a wszystko zaczęło się kilka lat temu podczas pierwszego wyjazdu do Włoch.
Tam miałem przyjemność spróbowania po raz pierwszy włoskiego specjału, którego smak już na zawsze zapadł mi w pamięci. Jednak co dobre szybko się kończy, wakacje minęły i trzeba było wrócić do domu. Czego najbardziej brakowało po powrocie ?
Oczywiście, pysznej PIZZY …
Próby znalezienie restauracji serwującej coś na wzór włoskiego przysmaku nie przynosiły rezultatu, dokładnie tak samo jak domowe eksperymenty kończące się ciastem przypominającym „ciastolinę”, niż chrupiący i smaczny wypiek.
Zacząłem więc szukać sposobu na przygotowanie odpowiedniego ciasta i jak się okazało odpowiedź była na wyciągniecie ręki. Natknąłem się na informacje o tym, że „granit świetnie kumuluje ciepło i idealnie nadaje się do pieczenia”, a jako, że rodzinnie od lat zajmowaliśmy się szeroko pojętą branżą kamieniarską przygotowałem kamień i przeprowadziłem pierwszą próbę. Pizza mimo, braku szczególnych umiejętności kulinarnych – wyszła REWELACYJNA !
Od tamtej pory pizzę wypiekam tylko i wyłącznie na kamieniu, który wprowadziliśmy na stałe do naszej oferty sklepowej, No i rzecz jasna … Poziom doświadczeń gastronomicznych stale wzrasta !!! 😉
No ale dosyć już tych opowieści … przejdźmy do konkretów.
Ostatnio poprosiłem znajomego, kucharza pracującego we włoskiej restauracji o przetestowanie kamienia.
Poniżej przedstawiam opis wraz z fotorelacją z tego zdarzenia oraz co najważniejsze bardzo dobrym przepisem na ciasto (bo bez tego nawet najlepszy kamień nic nam nie pomoże) 😉
- Zaczynamy od nagrzania kamienia – wkładamy go do zimnego piekarnika, po czym włączamy piekarnik i nagrzewamy granit przez około 30-40 minut. Bardzo ważne jest to aby nie wkładać mokrego kamienia do piekarnika i tak samo po zakończeniu pieczenia nie schładzać go wodą ponieważ kamień do pizzy narażony na gwałtowne zmiany temperatur może pęknąć. Kamień można pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Nie tracąc czasu w trakcie nagrzewania kamienia możemy przygotować ciasto, przepis poniżej – dobór składników pozostawiam już własnej inwencji.
Ciast do pizzy – przepis
Mąka 340g
Suszone drożdże 5g
Cukier 1,5 łyżeczki
Sól 1,5 łyżeczki
Oliwa 2 łyżki
Letnia woda 205ml
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać około 10min. Oprószając mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Ciasto przygotowujemy na drewnianej łopatce posypanej mąką co znacznie ułatwi nam przełożenie go na rozgrzany kamień.
Teraz Uwaga! Zsunięciu pizzy na kamień pieczenie następuję wprost ekspresowo – 5 do 7 min dzieje się tak ponieważ granit idealnie oddaje ciepło całą powierzchnią, a przy tym pochłania nadmiar wilgoci z ciasta.
Na koniec jeszcze jedna sugestia – kamień ze względu na polerowaną strukturę bardzo łatwo się czyści. Przyschnięte reszt zdrapujemy łopatką lub nożem, a myjemy tylko wodą.
Używanie granitu w kuchni jest niezwykle higieniczne.
Jakie są wasze doświadczenia z domową pizzą ?
Zapraszamy do wypróbowania kamienia i życzymy smacznego 🙂
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą w naszym sklepie internetowym.
Jesteśmy producentem produktów z kamienia naturalnego do kuchni (deski do krojenia z granitu, kamienie do grilla) i do wystroju wnętrz (stoliki i blaty marmurowe, podstawki pod figurki/głośniki stereo).
Przejdź do sklepu