- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- O produktach
- Deski do krojenia z kamienia VS drewniane
Deski do krojenia z kamienia VS drewniane
Opublikowano 15 marca 2018Grzegorz Zientek
Pocięta od noża, przebarwiona, mokra i nieprzyjemnie pachnąca deska kuchenna. Chyba każdy z nas miał tą nieprzyjemność pracy na desce, która idealnie pasuje do powyższego opisu, a przecież ledwo została kupiona.
Ile razy w ciągu roku trzeba wymienić deskę do krojenia, aby nie dopuścić do sytuacji w której wygląda już odrażająco i jest siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii ?
Odpowiedź brzmi – to zależy, a zależy głównie od materiału z którego została wykonana. W przypadku najpopularniejszego drewna wymiany konieczne będą non stop. W zależności od częstotliwości używania na pewno kilka razy w roku. Wiąże się to niestety z niemałymi wydatkami.
Istnieje jednak rozwiązanie – deska z kamienia naturalnego. Granit nawet po latach użytkowania wyglądał będzie jak nowy, a to ze względu na swoje niezwykłe właściwości.
Oto niektóre z nich:
1. Odporność na zarysowania.
Granit jest bardzo twardym materiałem, a dodatkowo nieściernym. Dzięki temu na jego powierzchni nie powstają zarysowania po ostrzu noża. W przypadku desek drewnianych problem ten niestety jest nie do uniknięcia. Na tradycyjnych deskach powstają nieraz dość głębokie nacięcia w których później gromadzą się resztki żywności.
2. Odporność na przebarwienia.
Kamień cechuje bardzo duża gęstość i dzięki temu jest bardzo mało nasiąkliwy. Dodatkowo poddany impregnacji odpowiednim preparatem nie wchłonie żadnej substancji, a jego struktura cały czas będzie jak nowa. Inaczej sprawa się ma w przypadku drewna, które nawet porządnie zaimpregnowane nadal cechuje się znaczną nasiąkliwością.
3. Ekspresowe wysychanie
Ta cecha wynika bezpośrednio z powyższej właściwości. Granit nie nasiąka i dzięki temu wilgoć nie wchodzi do wnętrza deski. Wystarczy przetrzeć powierzchnię i ta w momencie staje się sucha. W przypadku bardziej chłonnych materiałów z których wykonuje się deski do krojenia długi czas wysychania może być uciążliwy.
4. Higieniczność.
Granit jest materiałem antybakteryjnym. Jest używany wszędzie tam gdzie wysoka higiena pracy jest konieczna – w restauracjach, laboratoriach i kuchniach.
5. Odporność temperaturowa.
Bardzo przydatną w kuchni cechą jest wytrzymałość temperaturowa. Deska kamienna może posłużyć nam do odkładania gorących naczyń i garnków bez obawy o jej uszkodzenie czy odkształcenie.
6. Estetyka i styl.
Kamienie naturalne są niepowtarzalne w swojej strukturze i barwie i dzięki temu deska z granitu posłuży nam nie tylko do krojenia, ale również do podawania przystawek, przekąsek, serów itd. Nasi goście będą w prost oczarowania pięknem naszej podstawki.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą w naszym sklepie internetowym.
Jesteśmy producentem produktów z kamienia naturalnego do kuchni (deski do krojenia z granitu, kamienie do grilla) i do wystroju wnętrz (stoliki i blaty marmurowe, podstawki pod figurki/głośniki stereo).
Przejdź do sklepu