Jesteśmy producentem podstawek różnego przeznaczenia z kamienia naturalnego: granitu i marmuru. Na blogu dzielimy się informacjami o naszych produktach, inspiracjami, przepisami oraz ciekawostkami. Zapraszamy do lektury!

Deski do krojenia z kamienia VS drewniane

Pocięta od noża, przebarwiona, mokra i nieprzyjemnie pachnąca deska kuchenna. Chyba każdy z nas miał tą nieprzyjemność pracy na desce, która idealnie pasuje do powyższego opisu, a przecież ledwo została kupiona.
Ile razy w ciągu roku trzeba wymienić deskę do krojenia, aby nie dopuścić do sytuacji w której wygląda już odrażająco i jest siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii ?

Stara, drewniana i poplamiona deska do krojenia

Odpowiedź brzmi – to zależy, a zależy głównie od materiału z którego została wykonana. W przypadku najpopularniejszego drewna wymiany konieczne będą non stop. W zależności od częstotliwości używania na pewno kilka razy w roku. Wiąże się to niestety z niemałymi wydatkami.

Istnieje jednak rozwiązanie – deska z kamienia naturalnego. Granit nawet po latach użytkowania wyglądał będzie jak nowy, a to ze względu na swoje niezwykłe właściwości.

Oto niektóre z nich:

1. Odporność na zarysowania.

Granit jest bardzo twardym materiałem, a dodatkowo nieściernym. Dzięki temu na jego powierzchni nie powstają zarysowania po ostrzu noża. W przypadku desek drewnianych problem ten niestety jest nie do uniknięcia. Na tradycyjnych deskach powstają nieraz dość głębokie nacięcia w których później gromadzą się resztki żywności.

2. Odporność na przebarwienia.

Kamień cechuje bardzo duża gęstość i dzięki temu jest bardzo mało nasiąkliwy. Dodatkowo poddany impregnacji odpowiednim preparatem nie wchłonie żadnej substancji, a jego struktura cały czas będzie jak nowa. Inaczej sprawa się ma w przypadku drewna, które nawet porządnie zaimpregnowane nadal cechuje się znaczną nasiąkliwością.

Stylowa i nowoczesna deska do krojenia z kamienia.

Deska z granitu.

3.  Ekspresowe wysychanie

Ta cecha wynika bezpośrednio z powyższej właściwości. Granit nie nasiąka i dzięki temu wilgoć nie wchodzi do wnętrza deski. Wystarczy przetrzeć powierzchnię i ta w momencie staje się sucha. W przypadku bardziej chłonnych materiałów z których wykonuje się deski do krojenia długi czas wysychania może być uciążliwy.

4. Higieniczność.

Granit jest materiałem antybakteryjnym. Jest używany wszędzie tam gdzie wysoka higiena pracy jest konieczna – w restauracjach, laboratoriach i kuchniach.

5. Odporność temperaturowa.

Bardzo przydatną w kuchni cechą jest wytrzymałość temperaturowa. Deska kamienna może posłużyć nam do odkładania gorących naczyń i garnków bez obawy o jej uszkodzenie czy odkształcenie.

6. Estetyka i styl.

Kamienie naturalne są niepowtarzalne w swojej strukturze i barwie i dzięki temu deska z granitu posłuży nam nie tylko do krojenia, ale również do podawania przystawek, przekąsek, serów itd. Nasi goście będą w prost oczarowania pięknem naszej podstawki.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą w naszym sklepie internetowym.

Jesteśmy producentem produktów z kamienia naturalnego do kuchni (deski do krojenia z granitu, kamienie do grilla) i do wystroju wnętrz (stoliki i blaty marmurowe, podstawki pod figurki/głośniki stereo).

Przejdź do sklepu